17 May 2011

По-значими хора, родени на 17 май

Музиканти

1958 –
Пол Ди’Ано, Paul Di'Anno. Роден в Лондон, Англия. Пораства, за да пее в първите два студийни албума на „Айрън мейдън”. Продължава да расте на широчина и записва още албуми с различни групи, който не са толкова интересни.

1961 –
Еня, на ирландски: Eithne Bhraonáin (Ехнъ Вриинаан); на английски: Enya. Родена в Гих Доуър, Ирландия. Пораства и става мецо-сопрано. Пише текст с елементи на изобретения от Джон Толкин елфически език куеня, с който записва видеото May It Be за филмът „Властелинът на пръстените”.

1965 –
Трент Резнър, Trent Reznor. Роден в Мърсър, Пенсилвания. Пораства и основава „Найн инч нейлс”, Nine Inch Nails, с което спомага за изобретяването на индустриалния – или „роботски” – метъл. Записва музиката, която слушаше, когато стреляше по извънземните в първия „Куейк” (Quake, 1996).

Други


1682 –
Бартоломю Робъртс, Bartholomew Roberts. Роден в Литъл нюкасъл, Уелс. Пораства, става морски разбойник и капитан на четири поредни кораба с името „Роял форчън”, включително на фрегатата  „Роял форчън”. Пленява над 450 кораба с други имена. Звезда от златния век на пиратството (1650 – 1720).

1902 – 
Аятолах Комейни, на фарси: روح‌اللّه مصطفوی موسوی خمینی. Роден в Нишапур, Иран. Пораства и става ислямски революционер. През 1980-те се сбива с Ирак, СССР и САЩ едновременно (яко), за да свали от власт Садам Хюсейн (също яко). Малко по-късно цапардосва с фатва писателя Салман Рушди (не е яко).

1904 –
Жан Габен, на френски: Jean Gabin. Роден в Париж. Пораства и изпълнява много роли в много филми, включително инспектор Мегре.

1974 - Миро Боянов. Роден в Ловеч, България. Пораства, спира да се занимава с бокс, и става финансова
 акула.

No comments:

Post a Comment